Onderzoek op onderzoek  stelt de verwachting dat meer dan 75% van het totale internetgebruik over enkele jaren zal bestaan uit video. Video wordt door Google en door alle social media kanalen als waardevoller beschouwd en daardoor hoger geranked dan een foto, en zeker dan alleen tekst. Gebruik je video (binnenkort) als content marketinginstrument dan zijn dit 10 belangrijke tips:

  1. Go native – go live

Alle kanalen vinden authentieke, eerst gedeelde content (native content) het belangrijkste. Een video opnemen en daarna op al je kanalen zetten, wordt niet gewaardeerd. Dubbelingen op het internet, of het nu tekst, foto of video is, worden gezien als spam, dus zijn uit den boze. Daarom is live gaan op een kanaal natuurlijk het summum van native.

Voordeel: live wordt hoger geranked

Nadeel: je kunt het niet overdoen en niet meer van het ene kanaal afhalen om ergens anders te gebruiken.

Dus: vergt heel veel voorbereiding m.b.t het script

Wanneer ga je live? 

Wanneer het belangrijk is dat de content real-time gedeeld wordt. Dit kan zijn tijdens een evenement, zoals een voetbalwedstrijd of een prijsuitreiking. 

Waar ga je live?

Twitter is de meest real-time kanaal dat we hebben. Denk aan informatie delen #groningen. Of meningen delen tijdens een TV programma #deluizenmoeder. Nu heeft Twitter gek genoeg juist geen ‘live’ mogelijkheid voor video.

Facebook en nu ook Instagram (gekocht door Facebook) hebben wel een ‘live’ mogelijkheid voor video. Op Facebook zit nog steeds 98% van de Nederlandse bevolking en op Instragram de vooral jongere generatie die niet (meer) op Facebook zit. 

Voorbeeld congres

Tijdens het congres van de HotelloTOP werden voorgaande jaren opnames gemaakt om daar later een aftermovie van te maken. Het was een frustrerende job alles in 2 minuten te stoppen, terwijl sponsoren niet allemaal aan bod kwamen. Dit jaar besloten ze live te gaan, zodat iedereen die aanwezig was, en iedereen die er graag bij had willen zijn, mee kon genieten van deze ‘reunie’ van afgestudeerden van de Hotelscholen in Nederland. We wilden een Buzz creëren onder alle Hotello’s en dit alles moest binnen 24 uur gedaan worden. 

Uit de statistieken bleek dat de aftermovie voorheen 500 keer bekeken werd. de live video van de prijsuitreiking van de Hotello van het jaar 2018 op Facebook is inmiddels al meer dan 5000 x bekeken. 

2. Combineer korte met langere video’s 

Iedereen denkt dat een video maar 1 of 2 minuten mag duren. Deze korte video’s, (emphemeral video’s) zijn inderdaad geschikt voor kanalen waar mensen een korte spanningsboog hebben zoals Facebook en Instagram. Vergelijk het met het (vroegere) zappen op tv. Er zijn ook echter programma’s waar je echt voor gaat zitten. Hiervoor zijn de Youtube video’s. 

Maak dus gebruik van beide mogelijkheden: vergroot je naamsbekendheid met emphemeral video’s ‘10 tips om’ op Facebook en Instagram en vergroot je verkoop via de long-form ‘how to’ video’s op Youtube. Deze tip zouden we graag meegeven aan Arko van Brakel die veel korte tips heeft, maar waar je nog wel een inhoudelijk uitgebreidere versie van zou willen bekijken wanneer je ervoor gaat zitten.

3. Youtube hoeft niet altijd

Een video op je website uploaden wordt het beste gewaardeerd door Google. Dit is echter een belasting voor je server en kan je website traag maken. Daarom kozen veel websites ervoor om een verkorte versie als bewegende banner te gebruiken. Heel veel zie je dit nu niet meer overigens. 

De meeste video’s die nu op websites staan, worden ‘embedded’ ingeladen via Youtube. Logisch want op Youtube kun je goed gevonden worden en je hebt de kans dat je video viral gaat. De video is dan echter direct eigendom van Youtube, en kan er reclame op worden gezet door Youtube. Wil je dat mensen doorklikken om iets te kopen/zich aan te melden dan betaal je per klik. 

Alternatieven voor Youtube zijn videodragers die niet het eigendom van jouw content overnemen: Vixyvideo, Bluebillywig en Orangevine. Hier zie je dat zij graag gebruik maken van banner/homepage video’s, want zij hebben genoeg ruimte op hun server uiteraard. Embed je vanuit deze dragers jouw video op de website, dan wordt die hoger gerankt dan via Youtube. 

5. Gebruik een format voor je storytelling

De kunst is om video’s te produceren waarin de kijker in het verhaal gezogen wordt, in

plaats van een video waarin een organisatie alleen tegen de kijker “aan praat”. Want eigenlijk wil de kijker alleen maar beloond worden voor de tijd en aandacht die hij aan de video besteedt. De kijker beloon je door hem/haar wijzer te maken; te helpen iets uit te voeren (how to video’s) of te vermaken met een emotie (blij, boos, bang, bedroefd, beschaamd).  

Een goede manier om een verhaal te vertellen, is door deze in stukjes te presenteren, waarbij elk stukje op zichzelf al interessant genoeg is. Denk aan de succesvolle serie ‘Will it blend’. Een format gebruiken voor elke video zorgt voor de kapstok, herkenbaarheid en focus. Wat wil je dat de kijker onthoudt? Blendtec wil vooral laten zien hoe sterk de mixer is. Dit doet hij letterlijk in stukjes. De eerste 5 video’s werden direct 6 miljoen keer bekeken op Youtube. 

6. Afwisseling

7. Shape your story

Organisaties gaan steeds meer zelf aan het stuur zitten wanneer het gaat om videoproductie. En dat is een logische stap! Want veel verhalen ontstaan binnen de organisatie en daarbij zou de organisatie het best op de hoogte moeten zijn waar hun klanten (maar ook hun medewerkers) naar zoeken! Daarbij zijn de mogelijkheden voor interne productie steeds toegankelijker en betaalbaarder. Telefoons zijn uitgerust met

prima camera’s en een kleine investering in goed geluid en licht is voldoende om een heel eind te komen. Het grootste gevaar binnen organisaties is vaak nog het eigen ego: de directeur die vind dat hij (of zij) in de video de kernwaarden moet uitleggen, het pand waar iedereen zo trots op is of de concurrent die een leuke video heeft gemaakt waardoor de organisatie dit format aanhoudt en hoopt op vergelijkbaar succes. Een grote trend

bij het produceren van video’s is al enige tijd geleden ingezet: authenticiteit! Blijf als organisatie bij jezelf en verval niet in het kopiëren van succesvolle formules. Het gaat er namelijk niet om dat een video succesvol is, maar de vraag is; waarom is deze succesvol? En dat hangt niet alleen af van de video alleen: een uitgekiende videomarketingstrategie kan ervoor zorgen dat een minder goede video heel vaak bekeken wordt. En dan nog 

is de vraag hoe hoog een conversie op die video is. Beter 100 kijkers waarvan 50% jouw product koopt, dan een miljoen kijkers die jouw video “liken” en doorscrollen naar de volgende viral. 

In 2018 zit de gemiddelde kijker in ieder geval niet meer te wachten op een organisatie die alleen informatie zend of zijn product wil verkopen. Inmiddels kennen we de uitgekiende strategieën waarbij we “gratis” 10 tips mogen downloaden om vervolgens dezelfde dag opgebeld te worden voor het afnemen van een abonnement. Als organisatie moet je voorzichtig te werk gaan met het ’timen’ van de juiste content; heb geduld om jouw doelgroep langzaam je marketing/sales funnel in te begeleiden.

De doelgroep wordt steeds lastiger te volgen, want deze neemt informatie niet meer lineair tot zich. Het ene moment zijn we student, om een half uur later over te gaan in ouder, vriendin of werknemer. Doordat we al deze rollen door elkaar vervullen, hebben we ook niet één pet op wanneer we bijvoorbeeld social media kanalen bezoeken of de TV of Radio aanzetten. 

8. Moment based 

De kunst is om als organisatie op het juiste moment, met de juiste content een stukje in het hoofd van je doelgroep te veroveren. Het helpt hierbij om als organisatie zelf

ook de verschillende rollen aan te nemen; deel ervaringen in plaats van oplossingen voor een probleem (experience design). 

En investeer als organisatie in ‘moments based marketing’. We maken graag overal een momentje van; het eerste kopje koffie, de ergste file van het jaar….of denk aan “de dag van…de doperwt, rode haren, spierziekten, de secretaresse….” die onze jaarkalenders vullen. Moments based marketing in combinatie met de trend die enorm in opkomst is: co-creatie, garandeert in ieder geval genoeg ideeën voor regelmatige content. En daarbij maak je handig gebruik van elkaars netwerk. Want waarom zou je niet je leveranciers, klanten of business partners betrekken om samen content te creëren? We zien het al enige tijd gebeuren d.m.v. whitepapers en het gezamenlijk organiseren van events. In

2018 gaan we dit ook in videocontent terugzien; samen “vloggen”, op bezoek bij of het gebruik van “how-to” video’s van de producent op de website van de leverancier.

9. Sell your story

Hoe zorg je er nu voor als organisatie dat je op het juiste moment, via het juiste kanaal met de juiste content opvalt bij je doelgroep? Video heeft zich inmiddels bewezen als zeer lucratief middel omdat we het prettig vinden om te kijken in plaats van te lezen. We communiceren sowieso voor het grootste deel non-verbaal dus het kost ons minder moeite om informatie tot ons te nemen wanneer we kijken. Daarnaast neemt video

letterlijk meer plaats in op een tijdlijn en geeft menig platform de voorkeur aan video en rankt videocontent hoger dan textuele content. Desondanks veranderen de richtlijnen erg snel vanwege het explosief stijgende aantal video’s dat online wordt geplaatst. Om ook hier een weg te vinden door ‘de mist aan videocontent’ en de kijker op het eigen platform te houden, scoort native content beter dan videocontent die embed wordt via, bijvoorbeeld, YouTube.

Ook hier zal een organisatie een videomarketingstrategie op moeten ontwikkelen. Dezelfde content op alle kanalen plaatsen werkt niet (meer). Elk kanaal heeft zijn eigen doelgroep, al wil niet zeggen dat de doelgroep trouw en homogeen is. We switchen van Linkedin naar Facebook en scrollen ook nog even door Instagram. Echter, de verwachting is steeds verschillend. Daarnaast zien we het gebruik van Instagram en Pinterest bijvoorbeeld toenemen ten opzichte van platformen als Linkedin , Facebook en Twitter. Dit geeft alleen maar aan dat organisaties niet afwachtend kunnen zijn om nieuwe platformen uit te proberen, zeker op het moment dat de grote massa deze nog niet heeft ontdekt.

10. 

Belangrijk is om, als organisatie, focus te houden op de kanalen die er het meest toe doen bij de doelgroep en voor elk kanaal authentieke content te ontwikkelen.

Native content krijgt meer attentiewaarde Pinterest en Instagram nemen een vlucht

De rol van videomarketing verandert snel, het wordt belangrijk om strategisch na te denken over wat je wilt bereiken wanneer je als organisatie het middel video inzet. De voordelen zijn bekend, maar bij een verkeerde aanpak is de inzet van video een tijdrovende en dure klus. Maar wanneer je als organisatie echt het onderscheid wilt maken en je doelgroep wilt bedienen, dan is videomarketing niet meer een “nice-to-use, maar een “need-to-use”!

Meer over de trends en ontwikkelingen? Ga naar de website www.videomarketingspecialist.eu voor onze vlogs en blogs.

Over VideoMRKTNGSpecialist

De filosofie van VideoMRKNTSpecialist ligt in het brengen van beweging in verhalen. Een verhaal daadwerkelijk beeld en geluid geven. Storytelling is zo oud als de mensheid, we maken er dagelijks gebruik van; van een goed kampvuurverhaal tot een tweet in 140 tekens. Verhalen kunnen niet verspreid worden wanneer je ze niet verteld! Een verhaal gaat pas leven wanneer je het doeltreffend in beeld brengt en op de juiste manier verspreidt. Waar en wie wens je te bereiken? Van strategische keuzes, tot creatieve invulling en hands-on implementatie, VideoMRKTNGSpecialist is partner in het in beweging brengen van verhalen!

VideoMRKTNGSpecialist geeft advies aan en begeleidt organisaties bij het inzetten van bewegend beeld en het integreren van videomarketing in de strategische organisatie en marketingdoelstellingen. Want of je video nu in wilt zetten voor het werven van nieuwe medewerkers, het verkopen van je product of het branden van je organisatie, video is een ‘Need-to-have’! Shape your story – Show your story – Sell your story